PSYKOLOGI I KRYPTO – DEL 1

Lås opp den menneskelige psyken

Biaser og psyke i kryptovalutaer og investering er ekstremt viktig for investorer å ha oversikt over. Kryptovalutaer og investeringsverden har blitt en fascinerende lekeplass for den menneskelige psyken. Etter hvert som digitale eiendeler som Bitcoin blir fremtredende, samhandler de intimt med vår psykologiske sammensetning, og avslører vanlige skjevheter og tankekontrollmekanismer som påvirker våre beslutninger. La oss fordype oss i dette fengslende skjæringspunktet mellom finans og psykologi.

 • Verdens Største Kryptobørs
 • 10% rimeligere kommisjon med lenken

Biaser og kontroll over tanker i kryptovalutaer og investering

Kryptovalutaer og investeringsverden har blitt en fascinerende lekeplass for den menneskelige psyken. Etter hvert som digitale eiendeler som Bitcoin blir fremtredende, samhandler de intimt med vår psykologiske sammensetning, og avslører vanlige skjevheter og (tanke)-kontrollmekanismer som påvirker våre beslutninger. La oss fordype oss i dette fengslende skjæringspunktet mellom finans og psykologi. På denne måten kan vi få en fordel som 90% av andre investorer ikke gir (noe eller nok) oppmerksomhet.

Hva er Biaser?

Biaser er systematiske skjevheter i hvordan mennesker tenker og tar beslutninger. Disse skjevhetene kan føre til at vi behandler informasjon på en skjev eller irrasjonell måte. Biaser kan påvirke våre tanker, vurderinger og handlinger, og de oppstår ofte som et resultat av kognitive snarveier eller forhåndsinnstilte oppfatninger. Her er noen eksempler på vanlige og kjente biaser:

 • Bekreftelsesbias: Dette innebærer tendensen til å søke, tolke og huske informasjon som bekrefter våre eksisterende oppfatninger eller hypoteser. For eksempel, hvis du tror at kryptokurser er en god investering, kan du mer sannsynlig legge merke til og gi vekt til positive nyheter om kryptovalutaer.
 • Overkonfidensbias: Dette er en tendens til å overvurdere ens egen kunnskap, ferdigheter og evner. En kryptoinvestor kan for eksempel være overbevist om at de kan forutsi nøyaktige prisbevegelser i markedet, selv om det er ekstremt vanskelig.
 • Flokkmentalitet: Dette er tendensen til å følge flertallet, selv om det ikke nødvendigvis er rasjonelt. Hvis de fleste investorer i din sosiale krets investerer i en bestemt kryptovaluta, kan du føle presset til å gjøre det samme, selv om du ikke har utført dine egne grundige undersøkelser.
 • Følelsesmessig påvirkning: Dette er en tendens til å ta beslutninger basert på følelser i stedet for rasjonelle vurderinger. For eksempel, hvis du blir redd av en kraftig prisnedgang i kryptovaluta-markedet, kan du selge dine investeringer impulsivt uten å vurdere det grundig.
 • Ankerbias: Dette skjer når vi gir for mye vekt til den første informasjonen vi mottar. Hvis du ser en overskrift som sier “Bitcoin dobler verdien på en uke,” kan denne ankeren påvirke din vurdering av Bitcoin uten å vurdere andre faktorer.
 • Frykt for å gå glipp av (Fear Of Missing Out – FOMO): Dette er en sterk bekymring for å gå glipp av en mulighet som andre ser ut til å dra nytte av. For eksempel, hvis du ser at andre tjener penger på en bestemt kryptovaluta, kan FOMO føre til at du investerer uten å vurdere risikoen nøye.
 • Sunk Cost Fallacy: Dette er tendensen til å fortsette å investere tid, penger eller ressurser i noe bare fordi du allerede har investert mye. Hvis du har tapt penger på en kryptovaluta, kan sunk cost fallacy føre til at du holder fast i investeringen i stedet for å kutte tapene.

Disse biasene er bare noen få eksempler på de mange kognitive skjevhetene som kan påvirke hvordan vi tenker og handler når det gjelder kryptovalutaer og investeringer. Å være oppmerksom på disse biasene kan hjelpe deg med å ta mer rasjonelle og informerte beslutninger.

 • Verdens Største Kryptobørs
 • 10% rimeligere kommisjon med lenken

Lekeplass for det menneskelige sinn

Kryptovalutaer og investeringsverdenen har blitt et fascinerende lekeområde for det menneskelige sinn. Når digitale eiendeler som Bitcoin stiger, samhandler de intimt med vår psykologi, avdekker vanlige biaser og mekanismer for kontroll over tanker som påvirker beslutningene våre. La oss dykke ned i dette fengslende krysset av finans og psykologi.

Motvirkning av biaser kan være utfordrende, da de ofte er dypt forankret i vår måte å tenke på. Imidlertid er det flere strategier og tilnærminger som kan hjelpe deg med å minimere innvirkningen av biaser i dine beslutninger. Vi skal gå nærmere inn på slike strategier i Psykologi i Krypto – Del 2.