HVA ER BITCOINS? DEL 4

Hvordan fungerer Bitcoin teknisk og hva er desentralisering av Bitcoin?

Desentraliseringen av Bitcoin er en av dens viktigste funksjoner. Det er det som lar Bitcoin-nettverket fungere uten behov for en sentral myndighet. Desentralisering betyr at det ikke er noe sentralt kontroll- eller maktpunkt. I stedet er Bitcoin-nettverket distribuert over et stort antall datamaskiner, kjent som noder. Denne desentraliserte strukturen er det som gjør Bitcoin motstandsdyktig mot sensur og manipulasjon.

Dynamic CTA Bar Example
Image description

Gigantisk utvalg av Krypto

Mysterieboks opptil $10.000

KLIKK MEG

Bitcoin er desentralisert og peer-to-peer

Bitcoin-nettverket er basert på et desentralisert peer-to-peer-system. Dette betyr at det ikke er noen sentral server eller autoritet. I stedet består nettverket av et stort antall individuelle datamaskiner, kjent som noder. Disse nodene lagrer alle en kopi av Bitcoin-blokkjeden, og de jobber alle sammen for å behandle transaksjoner og holde nettverket i gang.

Hver node i nettverket er lik, og det er ikke noe enkelt punkt for feil. Dette gjør Bitcoin svært motstandsdyktig mot angrep og sensur. Hvis en node går ned, kan nettverket fortsette å fungere. Denne desentraliserte strukturen er en av hovedgrunnene til at Bitcoin er et så sikkert og såkalt ‘Trustless’ system.

Dette gjøres gjennom en prosess kjent som “konsensus”. For eksempel, hvis det er et forslag om å endre Bitcoin-protokollen, kan alle brukere stemme på det. Dersom forslaget godkjennes av et flertall av brukerne, vil det bli gjennomført.

Dette systemet ligner på måten demokratiske regjeringer styres på. Desentralisering gjør det svært vanskelig for en enkelt person eller gruppe å kontrollere Bitcoin. Dette gjør det til en svært attraktiv investering for folk som ønsker å unngå statlig innblanding.

Dynamic CTA Bar Example
Image description

Gigantisk utvalg av Krypto

Mysterieboks opptil $10.000

KLIKK MEG

Hva er risikoen ved å investere i Bitcoin?

Å investere i Bitcoin kommer med en rekke risikoer. For det første er verdien av Bitcoin veldig volatil, og den fluktuerer mye. Prisen på Bitcoin har steget og falt kraftig de siste årene. Dette betyr at det er en reell risiko for å tape penger om du investerer i bitcoin.

For det andre er bitcoin ikke regulert av noen stat eller finansinstitusjon. Det betyr at det ikke er noen som beskytter deg om noe går galt. Om du mister bitcoins, er det ingen måte å få dem tilbake på.

For det tredje er bitcoin ikke allment akseptert som betalingsform. Dette betyr at det kan være vanskelig å finne steder som aksepterer dette som betalingsform. Men det er heller ikke meningen at man skal bruke bitcoin til å kjøpe seg en kaffe. Men heller tenke på det som en langsiktig investering.

Andre, mindre verdifulle kryptovalutaer derimot, er mer egnet for småhandler og transaksjoner. Det er mulig å bruke bitcoins til små transaksjoner i lightning nettverket, men de fleste vil råde deg til å spare bitcoins og heller bruke en mindre valuta til dette. Litecoins og Stellar Lumens (XLM) er gode tips for små transaksjoner.

Hovedtrekk ved Bitcoin:

Desentralisert:Bitcoin er ikke kontrollert av noen sentral myndighet som en regjering eller bank. Det er et globalt nettverk av datamaskiner som samarbeider for å validere transaksjoner og opprettholde nettverket.

Begrenset tilbud: Det er en øvre grense på 21 millioner Bitcoins som noen gang vil bli opprettet. Dette begrensede tilbudet bidrar til å gi den verdi og knapphet, på samme måte som edelmetaller som gull.

Anonymitet: Transaksjoner er noe anonyme, noe som betyr at de kun er knyttet til Bitcoin-adresser, ikke til virkelige identiteter. Dette gir en viss grad av personvern, men transaksjonene er likevel synlige på blokkjeden.

Sikkerhet: Bitcoin bruker kryptografi for å sikre transaksjoner og beskytte mot svindel. Dette gjør det vanskelig for uautoriserte parter å manipulere data eller hacke din digitale lommebok

Internasjonal bruk: Bitcoin kan brukes til å sende og motta penger over hele verden uten å være begrenset av grenser eller valutavekslingsgebyrer.

Volatilitet: Prisen på Bitcoin har vært svært volatil siden opprettelsen, med betydelige svingninger i verdien over tid. Dette gjør det til en potensielt risikabel investering. Det gir også store muligheter for trading og å tjene mye penger.

Dynamic CTA Bar Example
Image description

Gigantisk utvalg av Krypto

Mysterieboks opptil $10.000

KLIKK MEG

Oppsummering om bitcoins

Vi har lært det grunnleggende om bitcoins og Bitcoin nettverket. Hovedpunktene er at Bitcoin er en desentralisert digital valuta som ble opprettet i 2009 av en person eller gruppe kjent under pseudonymet Satoshi Nakamoto. Den opererer på en teknologi kalt ‘Blokkjede’, som er en offentlig hovedbok som registrerer alle transaksjoner.

Måter å bruke Bitcoin inkluderer kjøp av varer og tjenester fra bedrifter som godtar Bitcoin som betalingsmiddel, handel på kryptobørser for å tjene på prisendringer, lagring som en langsiktig investering, og til og med deltakelse i Bitcoinmining (selv om dette krever spesialisert utstyr).

Det er viktig å merke seg at Bitcoin har generert mye interesse, men også debatt. Noen ser på det som fremtiden for penger og en hedge (beskyttelse) mot inflasjon, mens andre mener det er en boble eller en risikabel spekulasjon. Som med enhver investering, er det viktig å utføre grundig forarbeid og forskning og forstå risikoene før du engasjerer deg i Bitcoin. Les gjerne vår FAQ (Ofte Stilte Spørsmål) om Bitcoins for å få et godt overblikk over denne fantastiske kryptovalutaen.